Mestari ihmisen ravitsemuksessa ja ruokaan liittyvässä käyttäytymisessä
University of Helsinki
Keskeiset tiedot
Kampuksen sijainti
Helsinki, Suomi
Kieli (kielet
Englanti, Suomalainen, Ruotsin kieli
Opintomuoto
Kampuksella
Kesto
2 vuotta
Vauhti
Täysaikainen
Lukukausimaksut
EUR 15 000 / per year *
Hakemuksen määräaika
Pyydä tietoja
Aikaisin aloituspäivä
Aug 2024
* ei-EU/ETA-opiskelijoille
Johdanto
Miksi syömme niin kuin syömme?
Mitä tapahtuu ruoalle kehossamme? Miten ravitsemus ylläpitää terveyttämme? Miten tutkimme ihmisten tapaa käyttää ruokaa? Miten kulttuuri vaikuttaa ruokavalintoihimme? Miten ruoasta keskustellaan mediassa? Kuinka voimme muuttaa ruokaan liittyvää käyttäytymistä?
Ihmisen ravitsemuksen ja elintarvikkeisiin liittyvän käyttäytymisen maisteriohjelma (HNFB) keskittyy ihmisten ravitsemukseen, ruokaan liittyvään käyttäytymiseen ja ruoan kulutukseen kansanterveyden ravitsemuksen, ravitsemusfysiologian ja yhteiskuntatieteiden näkökulmista.
Opiskelu
Ihmisen ravitsemuksen ja elintarvikkeisiin liittyvän käyttäytymisen maisteriohjelma (HNFB) keskittyy ihmisten ravitsemukseen ja ruokaan liittyvään käyttäytymiseen ja kulutukseen kansanterveyden ravitsemuksen, ravitsemusfysiologian ja yhteiskuntatieteiden näkökulmista.
Ohjelma perustuu ihmisten ravitsemukseen, ruokaan liittyvään käyttäytymiseen ja kulutukseen sekä niihin liittyviin tutkimusmenetelmiin. Kestävän kehityksen tavoitteisiin perustuvat teemat - kuten hyvä terveys ja hyvinvointi, nollantunne, tasa -arvo, ekologinen ja kulttuurinen kestävyys - sisältyvät koko ohjelmaan.
Pääsymaksut
Opetussuunnitelma
Ihmisravitsemuksen ja ravintoon liittyvän käyttäytymisen maisteriohjelma, jonka laajuus on 120 opintopistettä (ECTS), voidaan suorittaa kahdessa lukuvuodessa. Ohjelma sisältää kaksi opintolinjaa - ihmisen ravitsemus ja ruokaan liittyvä käyttäytyminen - joista yhden valitset hakuprosessin aikana. Tutkintoon kuuluu:
- Syventäviä opintoja 75 op, mukaan lukien pro gradu (30 op)
- 45 opintopistettä muista opinnoista, jotka voivat sisältää opintoja omalta koulutusohjelmaltasi tai muilta tutkinto-ohjelmilta, käytännön harjoittelujakson tai kansainvälisiä opintoja
- Urakehitys ja urasuunnittelu
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma
Ohjelma keskittyy:
- Ravitsemuksen ja muiden elämäntapojen merkitys terveyden edistämisessä ja sairauden ennaltaehkäisyssä
- Mekanismit, joiden kautta ruoka vaikuttaa elimistöömme molekyylibiologian tasoon
- Ruokavalinnat ja kulutuskäyttäytyminen sekä keinot vaikuttaa niihin politiikan, toimien ja viestinnän avulla
- Ruokapalvelut ja niiden hoito
- Ruokakulttuuri ja sosiaaliset liikkeet
- Teoriat ja tutkimusmenetelmät ravitsemuksen ja ruokailukäyttäytymisen aloilla
Maisteriohjelman monitieteisyys tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja muihin opintoihin. Voit myös opiskella muissa suomalaisissa tai kansainvälisissä yliopistoissa.
Kurssit ja opetus
Ihmisten ravitsemuksen ja ruoan käyttöön liittyvän maisteriohjelman kurssit sisältävät erilaisia opintomenetelmiä, kuten:
- Yhteystiedot opetus, luennot
- Ryhmätyö
- Suullinen esitys
- Kirjalliset raportit (yksilö, pari, ryhmä)
- Itsenäinen opiskelu
- Laboratorio ja muut tehtävät ja niihin liittyvät raportit
- Oppimateriaalit, suulliset ryhmätutkimukset, kirjalliset kokeet, kotona tehtävät esseet
- seminaarit
Oppimismenetelmien monimuotoisuus parantaa kriittisen ajattelun, argumentoinnin ja ongelmanratkaisutaitojen kehittämistä ja soveltamista.
Pro gradu tutkielma
Diplomityössä (30 op) opiskelet ja analysoit merkittävää tähän maisteriohjelmaan liittyvää aihetta. Opinnäytetyön voi kirjoittaa isomman tutkimusprojektin yhteydessä, yhteistyössä yritysten ja julkisten laitosten kanssa tai itsenäisesti. Opinnäytetyön tekemiseen kuluu noin 6 kuukautta kokopäiväistä työtä.
Lukukauden aikana, kun aloitat pro gradu -työn suunnittelun, aloitat myös pro gradu -seminaarin (5 op). Tämä on pakollinen seminaari kaikille opiskelijoille. Tässä seminaarissa saat ohjausta opettajilta sekä vertaistukea ja kommentteja muilta HNFB-ohjelmassa samassa vaiheessa olevilta opiskelijoilta. Pyrimme aitoon monitieteisyyteen ja siksi kaikki seminaarin opiskelijat ovat samassa ryhmässä opinnäytetyönsä aiheesta riippumatta.
Syventävä kirjallisuustutkinto (5 op) suoritetaan ohjelman lopussa. Tentti on erillinen kahdelle opintoradalle. Tentti voi sisältää tieteellisten lehtien, pääasiassa katsausartikkeleiden ja/tai erittäin edistyneiden oppikirjojen lukemista. Kokeen ideana on tuoda sinut takaisin kaikkiin tämän maisteriohjelman oleellisiin kysymyksiin ja se saa sinut myös ymmärtämään, kuinka paljon olet oppinut.
Opiskelijat ja opiskelijaelämä
Opiskelija-elämä ja erityisesti opiskelijajärjestökulttuuri on Suomessa poikkeuksellisen rikas ja monimuotoinen. Myös Helsingin University of Helsinki opiskelijayhteisö on erittäin aktiivinen. Yli 250 opiskelijajärjestöä toimii University of Helsinki ylioppilaskunnassa (HYY) tiedekunnan ja aineen organisaatioista poliittisiin ja yhteiskunnallisiin organisaatioihin, kuoroista ja orkestereista urheilu- ja peliseuroihin. Heidän toimintaansa sisältyy juhlajuhlia, akateemisia illallisia, kulttuuritapahtumia, tapaamisia ja retkiä.
Opiskelijana ja ylioppilaskunnan jäsenenä (HYY) sinulla on oikeus moniin etuihin ja palveluihin. Esimerkiksi edullinen opiskelija-asunto, perusterveydenhuoltopalvelut, urheilumahdollisuudet ja opiskelijahintaiset ateriat. Saat myös lukuisia alennuksia, esimerkiksi julkisen liikenteen maksuista koko maassa.
Ydinmoduulien teemaalueet
HNFB-opintojen ydinmoduulit kattavat kolme teema-aluetta, joista vähintään yksi on sisällytettävä opintoihisi opintopolustasi riippuen.
Human Nutrition -raita sisältää kaksi ydinmoduulia, jotka keskittyvät tieteenalan biologisiin ja kansanterveysnäkökohtiin:
- Ravitsemusfysiologia ja molekyyliravitsemus: ravitsemuksen ja muiden elämäntapatekijöiden vaikutus ihmisen fysiologiaan ja terveyteen sekä taustalla olevat mekanismit molekyylibiologian tasolla
- Terveysravitsemus: Näkemys maan väestön ja väestöryhmien terveyteen vaikuttavista ravitsemustekijöistä ja tämän näkemyksen käytöstä terveyden edistämisessä sekä ravitsemuspalveluihin ja elintarviketeollisuuteen liittyvistä ravitsemuskysymyksistä
Ruokaan liittyvää käyttäytymistä koskeva raita tarjoaa yhden ydinmoduulin, joka keskittyy ruoan ja syömisen sosiaalisiin ja käyttäytymisnäkökohtiin:
- Ruokaan liittyvä käyttäytyminen muuttuvassa yhteiskunnassa: tavat, joilla ruokavalinnat liittyvät yksilöllisiin, kulttuurisiin ja sosiaalisiin tekijöihin, identiteetin rakentamiseen, kulutusyhteiskuntaan sekä ruoka- ja terveyspolitiikkaan
Ydinmoduuli: Ravitsemusfysiologia ja molekyyliravitsemus
Tieto mekanismeista, joilla ruokavalio vaikuttaa soluprosesseihin, on olennaista ruokavalion ja terveyden välisten vuorovaikutusten ymmärtämisessä. Lisäksi tarvitaan näkemystä tutkimusasetelmista ja -menetelmistä, jos haluaa ymmärtää ja arvioida tieteellistä näyttöä. Ravitsemusfysiologia ja molekyyliravitsemus keskittyy ravintoaineiden, muiden elintarvikkeiden ainesosien, ruokavalioiden ja syömisen biologisiin näkökohtiin sekä ravitsemustieteen kokeellisiin tutkimussuunnitelmiin.
Kurssit antavat opiskelijalle laajan teoreettisen taustan ravintoaineiden aineenvaihdunnasta ja niiden roolista fysiologisten toimintojen säätelyssä sekä sairauden patofysiologiassa. Katetaan ruokavalion ja geenien vuorovaikutuksia, mukaan lukien ravintoaineiden geenisäätely ja ruokavalio ja epigenetiikka. Opiskelija ymmärtää kokeellisen ravitsemustutkimuksen ydintutkimussuunnitelmia ja -menetelmiä.
Kurssit:
- Edistynyt ravitsemusfysiologia
- Kroonisten sairauksien patobiologia
- Kokeellinen ravitsemustutkimus
Ydinmoduuli: kansanterveysravitsemus
Kansanterveysravitsemusopiskelija oppii ruokavalion ja terveyden välisistä vuorovaikutuksista väestöpohjaisesta näkökulmasta. Aiheina ovat ravinnon saantiin vaikuttavia tekijöitä eli miten ruokailutottumukset ja ravinnonsaanti liittyvät erilaisiin sosiodemografisiin tekijöihin, kuten sukupuoli, ikä, koulutustausta, tulot ja asuinpaikka. Lisäksi opiskelijat saavat uusia näkemyksiä siitä, miten ruoan kulutusta ja ravinnonsaantia voidaan tutkia suurilla populaatioilla ja miten ne liittyvät väestön terveyteen. Joillakin kursseilla on soveltavampia aiheita, kuten väestön ruokailukäyttäytymisen muuttaminen ja ruokavalioiden suunnittelu ruokapalveluissa esimerkiksi koulujen ruokailua tarjoavaan isoon keittiöön.
Tutkimukset sisältävät edistyneitä epidemiologisia menetelmiä ja tilastoja. Oppimista helpotetaan käyttämällä todellista dataa ja tilastollista koulutusta. Ravitsemusepidemiologisten tutkimusten metodologiset näkökohdat ja tulosten kriittinen tulkinta korostuvat. Osallistuessaan terveyden edistämisen kursseille opiskelijalla on myös mahdollisuus hypätä todelliseen projektityöhön ja suunnitella terveyttä edistävää projektia ryhmätyönä. Tutkimuksissa pohditaan myös globaaleja kysymyksiä, erityisesti kehitysmaiden kroonisten sairauksien osalta.
Kurssit:
- Ravitsemus ja yhteiskunta
- Ravitsemusepidemiologia
- Ravitsemus- ja ruokapalvelut
- Ruokajärjestelmät ja ravitsemus matala- ja keskituloisissa maissa
Ydinmoduuli: Ruokaan liittyvä käyttäytyminen muuttuvassa yhteiskunnassa
Ruokaan liittyvä käyttäytyminen muuttuvassa yhteiskunnassa käsittelee tapoja, joilla ruokavalinnat ja ruokailutottumukset liittyvät yksilöllisiin, kulttuurisiin ja sosiaalis-psykologisiin tekijöihin. Se keskittyy syömiseen liittyviin ajankohtaisiin ilmiöihin sekä yhteiskunnan ja yksilön elämän muutoksiin. Yhteiskuntatieteiden teorioita ja sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia metodologioita tarkastellaan ja sovelletaan.
Ruokaan liittyvä käyttäytyminen muuttuvassa yhteiskunnassa kehittää ja syventää opiskelijan ymmärrystä ruoan roolista nykyaikaisessa kulutusyhteiskunnassa. Se osoittaa, kuinka ruokakulttuuri liittyy identiteetin rakentamiseen ja sosiaalisiin liikkeisiin. Se tutkii tapoja vaikuttaa ruokavalintoihin politiikan, interventioiden ja viestinnän kautta. Ruokaan liittyvä käyttäytyminen muuttuvassa yhteiskunnassa on suunnattu opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita ruoka- ja ravitsemuskysymyksistä sekä tavoista tutkia ja vaikuttaa niihin yhteiskuntatieteellisen lähestymistavan pohjalta.
Kurssit:
- Teoreettisia ja metodologisia lähestymistapoja ruokaan liittyvän käyttäytymisen tutkimuksessa
- Käyttäytymisen muutos ja interventiosuunnittelu
- Kestävä kulinaarinen kulttuuri
Galleria
Ohjelman tulos
Miksi ihmisen ravitsemus ja ruokaan liittyvä käyttäytyminen?
Maisteriohjelman tavoitteena on, että voit:
- Ymmärrä ravitsemuksen merkitys ihmisen fysiologialle ja terveydelle
- Opi analysoimaan fysiologisia, psykologisia, sosiaalisia ja kulttuurisia näkökohtia, jotka liittyvät yksilöiden ja yhteisöjen ruokavalintoihin
- Tunnista ruoka- ja ravitsemuskysymysten moninaisuus ja keinot vaikuttaa niihin
Valmistuttuasi olet pätevä toimimaan asiantuntija-, opetus-, tutkimus- ja johtotehtävissä julkisella sektorilla, kansalaisjärjestöissä ja yrityksissä sekä itsenäisenä yrittäjänä. Koulutus antaa sinulle syvällisen alakohtaisen osaamisen ja taidot tietotyöhön sekä vankan ammatti-identiteetin.
Uramahdollisuudet
Ihmisten ravitsemuksen ja ravintoon liittyvän käyttäytymisen maisteriohjelma oikeuttaa työhön asiantuntija-, opetus-, tutkimus- ja johtotehtävissä julkisella sektorilla, kansalaisjärjestöissä ja yrityksissä sekä itsenäiseksi yrittäjäksi. Koulutus antaa sinulle syvällisen alakohtaisen osaamisen ja osaamisen tietotyössä sekä vankan ammatillisen identiteetin.